!-- Google tag (gtag.js) -->

Lohusa Ne Demek? Lohusalık Dönemi Önerileri | Blog - ByHubs

bebegi_ile_hastanede_fotograf_cekilen_lohusa_kadın

Lohusa Ne Demek? Lohusalık Dönemi Önerileri 

 

Lohusa Ne Demek? 

 

Günlük hayatta aşina olduğumuz “lohusa” kelimesi yakın çevrenizde doğum yapmış yeni bir anne yoksa çok açıklayamadığımız bir kelimedir genellikle… Toplumda, yeni doğum yapmış kadına lohusa denir. Bir dönemi de ifade eden lohusalık, kendini gebeliğe hazırlayan kadın vücudunun doğumdan sonra, öncesi haline dönme zamanında geçirilen süreci ifade eder. Bu dönem postpartum veya puerperiyum dönemi olarak da literatürde geçmektedir.

 

Lohusalık Dönemi Zaman Biter? 

 

Doğum ile başlayan lohusalık dönemi, plesanta ve zarların vücuttan ayrılmasını takip eden 6-8 hafta içinde tamamlanır. Yenilenme ve iyileşmenin gerçekleştiği bu dönemde akıntılarla birlikte mini kanamalar normal olarak görülmektedir.

 

 

Lohusa Ne Yemeli? 

Taze annelerin genellikle besin tercihleri süt artırıcı ve gaz yapmayacak gıdalardan yana olmaktadır. Annenin bebeğine en değerli hediyesi sütünü arttırıcı gıdalar arasında yumurta, süt, yoğurt, çok pişirmeden yemesi tavsiye edilen sebzelerden ıspanak, dere otu ve pazı, süt kanallarını destekleyen yulaf, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar önerilmektedir.

 

Anneyi rahatlatıcı, bebeğin ise yazımını kolaylaştıran rezene de lohusalık döneminde sıkça tercih edilen çaylar arasında yerini almıştır.

Lohusa Şerbeti  Nasıl Yapılır? 

Doğum sonrasında önce anneye iyi gelen, bebek göremeye gelen misafirlere de ikram edilen lohusa şerbeti kültürümüzün bir parçasıdır. Birçok faydası ile adından söz ettiren şerbetinin anne sütünün kalitesini arttırdığına inanılmaktadır.

 

1 bardağının 360 kaloriye denk geldiği lohusa şerbetini hazırlarken 5 litre suyun içine; 1 adet lohusa şekeri, 3 su bardağı toz şeker, 1 kök zencefil ve 1 adet muskatın kaynatılması ile hazırlanır. Genellikle tadının acı olmaması için şerbete eklenecek karanfil ve tarçının kaynadıktan sonra eklenmesi tavsiye edilir. Soğuk servis edilir, afiyet olsun :)

 

 

Lohusa Seti Nasıl Yapılır? 

Beklenen gün geldi çattı, doğum için bebeğinizin çantası hazır peki ya annemizin? Doğum yaptıktan sonra biraz daha hastanede kalmanız gerekebilir, bu sürede ise birçok malzemeye ihtiyacınız olacaktır. Lohusa setinde olması gerekenler;

 

 

Ön tarafındaki cırt cırtları sayesinde emzirme kolaylığı sunan lohusa geceliği, emzirmeye başladığınız ilk andan itibaren kurtarıcı parçanız olacak. Özellikle doğum sonrası kanamalarını göz önünde bulundurarak lohusa setinize birden fazla gecelik eklemenizi tavsiye ederiz.

 

 

  • Sabahlık

Doğumdan sonra iyileşme sürecinizi hızlandırmak için hastane koridorunda çıkacağınız mini yürüyüşler oldukça önem taşımaktadır. Bu yürüyüşler sırasında setinize ekleyeceğiniz lohusa sabahlığı en kurtarıcı parçalardan biridir.

 

Kış anneleri için bir önerimiz var: kadife sabahlık

 

Takım giyinmeyi seviyorsanız ve birden fazla sabahlık bulundurmak istiyorsanız, yeni annelerin popüler tercihlerinden lohusa pijama takımları ilginizi çekebilir.

 

  • Lohusa Terliği

Yine hastanede yapacağınız yürüyüşler için ayağınızı üşütmemeniz ve eğilme ihtiyacı duymadan rahatlıkla giyeceğiniz bir terlik almayı ve setinize eklemeyi unutmayın.

 

  • Lohusa Tacı

Saçları hızlı toparladığı için tercih edilse de özellikle lohusa tacı, ailenin yeni üyesi ile çekilen fotoğraflarda oldukça güzel bir aksesuar olarak da kullanılmakta. Hatta lohusa tacı için özel sipariş vererek, hamile takımınıza uygun özel bir aksesuar da hazırlatabilirsiniz :)

 

  • Hamile Külodu

Özellikle sezaryen doğum yapacak anneler için tercih edilen hamile külotları dikişlerinize değse de sizi rahatsız etmeyecektir.

 

  • Emzirme Sütyeni

Sırt bölgesinden açılan günlük sütyenlerin aksine, kolay emzirmeyi sağlayan emzirme sütyenlerinden 3-4 tane yanınıza almanızı tavsiye ederiz. Sütünüzün fazla geldiği anlar beklediğinizden fazla olabilir.

 

  • Kişisel Bakım Ürünleri

Bebeğiniz için hazırladığınız gibi kendiniz için de hastanede kalacağınız sürede ihtiyacınız olabilecek kişisel bakım ürünleri için bir liste hazırlamanızı ve seyahat boyunda ürünler almanızı tavsiye ederiz.

 

Lohusalık dönemine dair merak edilen soruları cevaplamaya çalıştık, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldığınız o değerli ana yardımcı olabilmek dileğiyle :)

Etiketler: Lohusalık Dönemi Önerileri
Ocak 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı